Чистота нашого дому

Напередодні світлого свята Великодня варто згадати про те, чим кожна людина має зайнятися в цей час.

Я про підготовку до Свята. Про чистоту.

В цьому Світі все пізнається в порівнянні. Хтось заробляє 1000 євро в рік-це багато,чи мало?-в порівнянні з жебраком-так,це дуже багато. В порівнянні з тим,хто заробляє 1500 євро в місяць-все ж таки малувато… Ну, і зовсім ніщо в порівнянні з тими, хто сидить на золотому унітазі і має на столі золотий буханець хліба.

                                                                                                                                                                                                                                                     Веллінгтон парк        Веллінгтон парк 2

     Одного разу я потрапив до малесенького обласного центру в північно-східній частині нашої держави,до міста Суми. По карті-щось незначне,на кшталт Первомайська,обійти за пів дня. Прогулявся по центру-о Боже!!! На центральній вулиці — асфальту не помічено вже на протязі десятиліття. Динозаври в перевулках не зустрічались. Люду теж небагато,чого не скажеш про дерев-лісова зона,все-таки…А от бруду-набагато менше,ніж динозаврів. І асфальту там не було не тому,що цивілізація не добралося до холодних регіонів,а тому,що це вже пережиток там-на центральній(дуже широкій,до речі) вулиці лежить плитка.

сумы 3

І сірничків в стиках там не відмічено, зате через кожні 5 метрів стоять урни по обидва боки дороги. Чомусь здається, що навіть динозаври,потрапивши туди, навряд чи недопалки кидають додолу,якщо поряд є урна… Звернув на периферію-та ж самісінька картина, правда з асфальтом вже,урнами,але-без бруду. Через добу я повернувся до Миколаєва — без коментарів, та й які коментарі можуть бути,якщо навіть на Проспекті,вибачте,Леніна, урни не знаходила навіть викликана з центру археологічна експедиція…

Ми йдемо до Європи не тільки тому,що там набагато вищий рівень життя пересічного громадянина. Кожна людина там вважає власним боргом облагородити оточуючий світ, посадити біля будинку побільше квітів,сад з заморських хвойних дерев чи організувати суботник «на двох» і зі своєю половинкою зібрати бруд в парку після аборигенів з Африки чи Східної Європи. Це називається культурою і привчаються до неї з дитинства. І тому ми зобов`язані привити собі цей,Європейський,світогляд.

Мені думається,що Вознесенськ зараз  більше  схожий не на Суми,а на Миколаїв не тому,що тут живуть інші люди-в селищі Баштанка чистоти і квітів ну ніяк не менше,ніж в Сумах чи Веллінгтоні- причина в іншому. І влада має усувати ці недоробітки не лише обов’язковими суботниками для школярів,службовців чи працівників,а й ресурсами з бюджету-більше коштів направляти на соціально орієнтовані служби,на капітальні ремонти вулиць,скверів,набережних. Наприклад, гуляє пара набережною, морозиво чи снікерси. Де обгорточку ? — напевно в урну,якщо вона є,або під ноги до пластмасових пляшок,залишених папіреднікамі, якщо урни немає. То чи не краще навести порядок у місті одного разу і потім його тільки підтримувати? Дехто із користувачів сайта бував хоча б раз в Умані. А що заважає зробити щось подібне,щоправда в багато меншому об’ємі,в парку Кутвіцького? Закріпити за однією з передових шкіл (ліцеїв) міста,і-соцзмагання між школами,хто краще облагородить свій парк. Адже  місто однозначно періодично радує (або має радувати) навчальні заклади певними подарунками-то чому це не поставити в вигляді призу за якісну роботу?

Майдан показав кожному з нас,що якщо ми не зробимо якусь роботу,то за нас її ніхто не зробить. Як потрібно було прогнати закравшогося Президента-громада піднялася; посилити армію-громада скинулась і гривнею,і патріотами; зробити люстрацію- громада ще не розійшлася і в координаторів Ради Майдану стане сил,щоб знову скликати ветеранів Революції і скинути нову-стару хунту. То чи зможе громада залучити владу і студентство до облагородження міста? Мені здається, що відповідь однозначна-адже Україна вже стала Європейською країною.

Правдою є те,що на сьогодні Вознесенськ все ж чистіший,ніж був рік чи п’ять тому-чим далі ми від совєцького минулого,тим ближче до культури і вихованості майбутнього. Та що там рік,набагато чистіший,ніж був 22-го лютого…Повірте,я бував в багатьох гарних місцях і маю з чим порівнювати,і порівняння чомусь не на користь мого Вознесенська. Краще завжди було ворогом хорошого,і я сподіваюсь,що і влада,і громада зрозуміє,що потрібно консолідувати сили і зробити наше місто більш чистим,квітучим, яскравим-адже робимо ми це відверто не для дніпропетровців чи вінничан-для вознесенців.

На фото 1 і 2 — Веллінгтон парк при місцевому ліцеї, місто Веллінгтон, Сомерсет, Великобританія, 4-місцеві школярі після роботи в парку,2 — місто Суми,Україна.

 

07.04.2014                          Кутузакі Михайло, спеціально для http://gav.org.ua/

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *